Fall Hardcore Fest репорт - тъпо, но факт - хардкорът се мести в интернет

Тъй като много от вас може да ги домързи да четат текста по-долу, в началото един бърз анонс: Questions и United & Strong ще свирят утре в Пазарджик, клуб "Magica". Подробности - в секция Концерти.

 

Зверски яки банди, много силен концерт и отново станахме свидетели на все по-често случващата се картинка с малко хора. Хардкорът по презумпция е музика, която се слуша и гледа на живо, там е голямата й сила и там ще остане, но явно вече меката на стила се мести в интернет. Да, хардкорът вече е в интернет, там са и повечето хора, които го слушат – пред компютъра, а не където би трябвало – по концерти.

Поредният концерт пострадал от тази тенденция бе въпросния Hardcore Fall Fest и въпреки това две от бандите, които са на турне, Questions и United & Strong, с ръка на сърцето заявиха „Това е най-якият ни концерт от тура до момента, наравно с този в Петрозаводск, Русия”, като до момента вече бяха обиколили 19 града в 9 различни държави.

Още преди месец обявихме, че концертът ще започне точно в 20:00 часа и началото закъсня с максимум 10 минути. Изглежда не всеки бе взел това на сериозно и откриващите In-Sane свириха пред 20-тина души. Лошо начало и представяне пред словенските ни гости, за иначе една доста популярна и призната група на балканите.

Delate – по българска традиция повечето хора, които през останалото време консумираха пред клуба, влязоха за единствената родна група. Получи се и веселбата пред сцената, както си трябва.

Немците United & Strong са истински машини на живо. Жената зад барабаните блъска като тираджия, а останалите се раздават не по-малко и рядко се спират на едно място по сцената. Най-предната позиция пред сцената е заета от Шута, който в цялата си серия от разнообразни танци включва и малко брейк по пода на клуба за стилен финал.
Подобаващ съпровод за представянето на новия албум на UAS.


Questions са не черешката на тортата, а тортата на черешката. Тези момчета определено не ги слуша главата – адски силна група на живо. Казах ли ви, че бандата е с доста силно подчертан южно-американски темперамент? Е, да, но на живо се усеща от всяка част на изпълнението им. Между една от песните вокалът на Questions си хареса човек от хората пред сцената и се качи на ременете му от където изпя половин песен, след което бе понесен от малобройната публика.
Всъщност в основата на цялото турне е чисто новият им албум “Rise Up” – много читаво направен диджипак със страхотни парчета и бонус мултимедия. И за да го представят в Европа, бразилците пропътуваха половината планета, докато други ги мързи мръдването от съседен квартал на столицата, за да ги видят.

Въпреки всичко, момчетата твърдо са решили скоро пак да подхванат евро-турне и разбира се отново да включат страната ни в списъка.

С усмивка фронтменът на бразилците споделя „Нормално да не си избием дори парите за самолетни билети. Ние не сме метъл група, където обикновено всичко е наред, ние сме хардкор и знаем, че нещата стават така.

Сигурно и ние сме хардкор, но след този концерт определено организирането на събития от страна на HC Spirit ще намалее драстично, защото явно просто вече няма смисъл. За тези които още са с впечатлението, че от подобни концерти в България се печели – не, напротив, всъщност се губят време, пари и нерви.
Следващите лайвове са на 26-ти септември (немската ска банда Yellow Cap в „The Box”) и 2-ри ноември (френски хардкор от Fire at Will и Nine Eleven отново в „The Box”), дано все пак там дойдат повече хора.

За финал – благодарности на всички, които бръкнаха по джобовете си и дадоха каквото могат, за да помогнат за операция на Кепата.

Ростислав Бакалов

До няколко дни ще публикуваме и снимки от Fall Hardcore Fest.

Статия за концерта в Mysound - http://mysound.bg/?act=article&id=6709.

 

 
 
Още новини за Концерти и събития
всички новини