Интервю с Шута (2004)

Първото интервю за HC Spirit, още тепърва прохождащ, само с два месеца история зад гърба си. Датата е 31-ви януари 2004, а мястото нощен клуб в Шумен, след концерт на Last Hope, Кокоша глава, Crowfish, Cold Breath, Abasement и Спънка. Шута, предполагам, всички го знаете кой е, тогава беше вокал на Vendetta, както и ще разберете от самото интервю, тъй като това е основна тема, около която се върти разговорът ни.

 

Здрасти, като за начало ни запознай с последните новини около теб и групата.

Шута: Ами така, последните новини около групата са, че тази година сто процента записваме албум. Вече имаме потвърден договор с немският лейбъл Superhero Records, който ще ни издаде албума за целия свят. Става въпрос за английската версия, защото албумът ще е в две версии. На английски, която ще бъде издадена от Superhero Records и на български, която ще бъде издадена в България, предполагам от On Point. Другото е, че преди албумът ще запишем на 23-ти февруари в О!Шипка две лайв парчета, които ще обработим в студио за сплит с Outrage и горе долу това са новините за сега.

От скоро разполагате с официална страница, а преди две седмици подгрявахте Stampin' Ground. Добре ли започва годината за Vendetta според теб?

Шута: Според мен годината започна добре за всички. За Vendetta също защото потвърдихме сделката със Superhero Records. Сайтът ни е още в разработка и тепърва ще се ъпгрейдва и ще има още какво да се види, но все пак може да го проверите за новини и такива неща. Това се движи постоянно, има го и моя адрес, чрез който може да се поръчват тениски на Vendetta и други неща. В смисъл може да се поддържа контакт с нас и това е. Годината започва добре наистина.

На коя песен ще е клипът ви, който ще заснемате на 23-ти февруари в О!Шипка?

Шута: По принцип ще снимаме само суров материал от целия лайф и в последствие ще решим на коя песен точно ще използваме кадрите, но за сега не сме решили още.

А какво ще представлява самото видео? Ще включва ли и други кадри или ще е само от концерта ви?

Шута: За самото видео на мога да дам никаква информация все още. Просто не сме решили.

Защо избрахте да издадете сплит албум точно с Outrage?

Шута: Защото Outrage са наши приятели от години и в един момент нямат записано още демо или албум. Всъщност имат демо, но просто решихме да го направим с тях защото са ни приятели все пак и...мамка му така решихме.

Кога можем да очакваме издаването на албума и има ли вече определени дати? Много от вашите фенове очакват да чуят още нещо освен песните от 3 Way Split-а.

Шута: Преди албумът както казах ще е сплитът с Outrage, надявам се до есента да бъде изкаран този сплит, а официалното издаване на английската версия ще бъде издадена преди коледа, а българската може би ще е по-рано, но в момента сме в процес на работа, правим нови парчета...в смисъл бачкаме още върху нещата и не искаме да се конкретизираме с определени срокове. До края на годината сто процента ще има албум и сплит с Outrage. Това е което мога да кажа.

Какви са плановете ви за след това? Ще правите ли промоционални концерти и къде?

Шута: Ами надяваме се след като направим сплита с Outrage да направим няколко концерта...във Варна, във Шумен ако ни поканите :), в София и евентуално (казвам евентуално, защото още е само моя идея) може би ще направим балканско турне в Сърбия и близките страни за промоция на сплита и вече като издадем официално албума може би на пролет 2005-та ще имаме турне в Германия уредено от Superhero, но това са още далечни планове и се надяваме първо да изкараме албума и след това можем да говорим със сигурност за всичките тези работи.

А как върви doom death metal проектът, по който работеше?

Шута: Doom death metal групата в момента е в супер голям застой, защото е проект на мой приятел, който е записал сам всичките неща и той ме покани просто да изпея вокалите за това нещо. Записано е, но има още много работа и понеже човекът е сам има доста проблеми и засега това нещо е в застой както и някой от изданията ни като например група Off, които са с китариста на No Way Out. Албумът е готов, но в момента китаристът на Off и No Way Out има дете, което на 11-ти февруари ще направи годинка и в момента гледа семейството си, което според мен е много по-важно. Не че и това не е важно, което прави, но все пак семейството в едни момент е над всичко и затова така тръгват нещата.

Някакви новини около Years Of Pain? Нови издания или нещо друго?

Шута: Ами по принцип имаме планове както казах за албума на Off, но просто като не свири самата група решихме да го забавим това нещо. Все пак за да може да се направи промоция. Другите ми планове в момента до края на 2004-та са една сръбска група Fullsize, с които свирихме миналата година те са издали вече EP, което ще го издадем и с Years Of Pain. Имаме преговори с I-Reject за EP, което евентуално може да е сплит с българска група, но това е още в процес на преговори. Другата група на вокала на I-Reject, Face Rec имат демо, което също може да бъде издадено като EP и за сега това са ми плановете поне към Years Of Pain.

Как ще коментираш отслабването на плевенската сцена напоследък в сравнение с предните години?

Шута: Няма какво да коментирам, защото в момента няма плевенска хардкор сцена. След като приключих с Brothers in Blood, Pool Punishers, Stride Forward, се преместих да живея в София и започнах да свиря с Vendetta. No Way Out и Off бяха групите, които направиха тази сцена, но китаристът им се оказа щастлив баща и е по-добре да си гледа семейството и в един момент движещата сила, която е той и другите момчета решиха да спрат за момент с цялото това нещо, защото все пак не е лесно да организираш концерти и да гледаш дете, а и семейството е преди всичко...това е. Затова и може би за сега в Плевен няма сцена.

На коя група би желал да подгрявате най-много?

Шута: Ами не мога да ти кажа...в смисъл не знам как да ти кажа. Ние като свирим с някоя група, за мен не е да я подгряваме. Ние просто свирим с тази група. Всичките банди, с които сме свирили сме си били ние, ние сме се били Vendetta и не мога да кажа коя група бих искал да подгрявам. Даже не бих казал и с коя група бих искал да свиря. На мен ми е супер яко да свиря с нашите приятели примерно от Another Day, както беше сега на Stampin' Ground, защото сме приятели, израстнали сме заедно и е много по-лично от колкото това да свирим например със Stampin' Ground. Не казвам, че не е яко, но в един момент оценяваш братчетата си, с които се познаваш от години. Идват някакви хора, свирят тук и стават яки лайфове, примерно с Madball както свирихме, но в един момент когато си с крюто, когато се видиш с хора, които познаваш това е най-якото. Това е поне моето мнение за всички тези неща.

Ще продължавате ли да пеете на български език и занапред?

Шута: Да това е идеята, но все пак трябва да направим албума и на английски за да можем да го реализираме на запад. В смисъл има такъв проблем че искаме нашата музика да е разпространена навсякъде, хората да разбират наистина какво правим. За България ще я направим на български, за целия свят ще я направим на английски, но основно пеем на български.

А защо никъде не присъства текстът на „Quest For Herb"?

Шута: Амиии така :))) Не знам не искам да коментирам.

Присъствал съм на концерт, на който си отказвал да я пееш. Не знам дали винаги е така, но това заради текста на песента ли е?

Шута: Ами не я пея точно заради текста. В смисъл, не че не се кефя на парчето, но аз съм вегетарианец от няколко месеца, не взимам наркотици, просто само пия и не мога да пея песен, в която текста е за пушене и такива неща. В смисъл защото аз не пуша трева примерно и не взимам наркотици и не мога да пея за неща, в които не вярвам, не са присъщи за мен, за това не пея просто. Не че искам да обидя някого, че пуши или взима наркотици примерно или каквото и да е. Всеки има собствен избор в живота си. Аз съм избрал това нещо и затова не мога да пея, че съм си свивал джойнт с приятелите си защото аз просто не го правя.

Кога да очакваме завръщането на Делян във Vendetta и когато той се върне с трима вокали ли ще продължите или ще направите смяна?

Шута: По принцип Делян трябва да се върне тази година за да запишем албума заедно и още не се знае точно какъв ще е съставът, но по принцип аз и Делян сме си във Vendetta, Борис винаги ще си е с нас, но не мога да коментирам кой ще остане и кой ще се махне. Ние сме си заедно защото сме просто приятели и това е най-важното.

Благодаря ти за интервюто. Някакви последни думи към читателите (надявам се да има такива).

Шута: Бъдете истински във всяко едно отношение и вярвайте във всичко, което искате да постигнете в живота си. Това е най-важното. В смисъл майната му на целия свят и на нещата, който ни заобикалят. Има много по важни неща, които са приятелство, уважение, любов...това е най-важното. Както си говорехме с момчетата от Vendetta в един момент може да стане така, че да не свирим заедно, да не сме Vendetta, но просто ако не сме Vendetta и някой от нас е с мен ще бъдем друга група, ако не сме друга група ще си останем просто приятели и това е най-важното. Хората се уважават, за да бъдат приятели..това е хардкора за мен. Мерси и аз, братле.