Интервю с Чавдар от Crowfish (2004)

Преди две-три години за известно време съществуваше онлайн порталът за ъндърграунд музика Tokkata, а това интервю е дадено специално за него и Ники Василев, който сега се подвизава в Тангр Мега Рок. Реших, че не си заслужава, да се губи безвъзвратно, така че всеки който се вълнува от Crowfish и многобройните им пробиви през 2004-та да може да прочете нещо по въпроса.

 

Макар сякаш да отричат успеха си, постоянният шеметен възход в кариерата на сформираното през лятото на 1997 г. варненско мелодично пънк рок трио Crowfish е неоспорим факт. Факт, безапелационно доказан както от десетките успешни концерти по света и у нас, така и от три студийни албума, последните два от които - "Crowfish" (2002) и "Requiem for A Broken Heart" (2003) - издадени в Германия от Freecore Records и подкрепени от половин дузина турнета в Централна и Западна Европа. Повече информация за житието и битието на Георги Пехливанов (бас), Божо Атанасов (ударни) и Чавдар Манолчев (вокали и китара) ни бе предоставена лично от фронтмена на групата, който бе така любезен да разкрие всички подробности относно миналото, настоящето и бъдещето на Crowfish...

Варна, август 2004 г...

Чавдар: Ами, лято като всяко друго край морето. Страшно много туристи имаше тази година, но и няколко музикални фестивала.

Crowfish, август 2004 г...

Чавдар: Изнесохме няколко концерта, но главно работим по нов албум.

Crowfish, лятото на 1997 г...

Чавдар: Просто един проект от шега се превърна в нещо по-сериозно и, доколкото се сещам, вече бяхме започнали да мислим някои от първите си песни.

1998 - "Unhappy Tales" (демо)...

Чавдар: Това бе първото нещо, което сме издавали някога. Признавам, че качеството не е върхът, но тогава бяхме вложили всичко от себе си, за да го направим.

1999 - "From Crowfish to Revelation"...

Чавдар: Почти година приготовления, а когато записите най-накрая приключиха, резултатът бе дебютния ни албум, издаден на касета. Включваше всичките ни песни, с които разполагахме по онова време и които завършваха първия период на групата - от 1997 до 1999 г. Дори и сега, когато го слушам или свиря песни от него, мисля, че някои от парчетата са доста добри.

2000 - ...

Чавдар: Доколкото си спомням, основно свирехме където можем по концерти, но към края на годината май вече бяхме започнали да пишем следващия албум. Мисля, че търсехме и кой да го издаде, но тогава в България стана ясно, че музика на английски не може да се издава... По някакво странно стечение на обстоятелствата с нас се свързаха от немската звукозаписна компания Freecore Records и се надявахме да издадем албума в чужбина...

2001 - ...

Чавдар: Главно записи и репетиции. Сдобихме се с нов барабанист и се запознахме с Гепи и Климбо от Стейн Студио, които се навиха да ни помогнат за албума.

2002 - "Crowfish"...

Чавдар: Най-накрая, след близо две години, успяхме да завършим работата по втория си албум. Много неща се бяха променили - не само фактът, че имахме нов барабанист, който придаде свежо звучене на музиката ни, но и самите песни сякаш бяха малко по-зрели в сравнение с дебюта. Очакваха ни много и все нови неща, особено първите ни две турнета в Германия, които, честно казано, дадоха нов тласък на групата. Разполагахме и с някои от песните за следващия албум, който се очартаваше да бъде най-доброто, което сме правили. В крайна сметка, след много репетиции, успяхме да го завършим до края на годината.

2003 - "Requiem For A Broken Heart"...

Чавдар: Фаворитът ми сред трите ни албума. Вложихме доста, за да звучи добре и смятам, че се справихме. Много хора ни помогнаха, за да превърнем този проект в реалност. Дано когато си го пускат, слушателите да могат да усетят това, което сме искали да кажем с музиката си.

2004 - ...

Чавдар: Ами отново концерти и нови песни, хе-хе!

Пътят на Чавдар Манолчев...

Чавдар: Не мога да кажа какъв ще е моят път. Засега се припокрива с този на групата. Надявам се да издадем още добри албуми и да се забавляваме, свирейки музиката си. Само времето ще покаже какво ми е писано...

Пътят на Георги Пехливанов и Божо Атанасов...

Чавдар: Не мога да отговоря от името на Жоро и Божо, но си мисля, че в живота на всеки един от нас групата заема доста важна част.

Crowfish - вдъхновението...

Чавдар: Животът и това, което ни заобикаля.

Crowfish - музиката...

Чавдар: Музиката е нашето изразно средство. Средство, с което да покажем как виждаме света.

Crowfish - философията...

Чавдар: Май не съм много сигурен каква е...

Crowfish - триумфи vs. разочарования...?

Чавдар: За триумфи - не знам... Може би, че още сме заедно и успяваме да измисляме нови неща, а разочарованията са нещо, което е добре да имаш, за да те стимулира да вървиш напред.

Crowfish - пробивът в България...

Чавдар: Не смятам, че имаме някакъв пробив в България. Страшно съм благодарен, че през годините винаги сме имали фенове на концертите, които са се радвали на музиката ни - за мен това е истинският пробив. Дали ще съм известен или медийна звезда няма никакво значение. Важни са хората и музиката.

Crowfish - пробивът в Германия...

Чавдар: За Германия, поне според мен, е смешно да говорим за пробив. Просто свирим на живо и се наслаждаваме на тази възможност, а дали ще има същински пробив не е важно. Важно е да продължим да се развиваме като група и да правим добра музика.

България vs. Германия...?

Чавдар: Не знам, много различни места... И публиката също е много различна...

Freecore Records...

Чавдар: Страшно се радвам, че станахме добри приятели с Freecore, които може и да не са най-големият лейбъл, но ни помагат колкото могат и винаги са готови да обсъдят с нас всякакви идеи и нови неща, които искаме да осъществим.

Punk rock made in BG...

Чавдар: Мисля си, че у нас има доста яки банди, но за съжаление няма кой да вложи средства в тях, затова и сцената се развива по-бавно. Има голям интерес и към пънка, и към хардкора, но няма инвестиции и затова по телевизията гледаме само безумни изпълнители, които дори не могат да съберат хора, ако направят концерт с билети... Според мен обаче рано или късно тази музика ще премаже много от така наречените "БГ звезди".

Punk rock made in BG - бъдещето...?

Чавдар: Никой не може да каже какво ще е бъдещето, само мога да се надявам нещата да се развиват и всички тези млади групи да могат да живеят от музиката си.

Punk rock - бъдещето...?

Чавдар: А, не мога да говоря за толкова глобално нещо, хе-хе! Ще поживеем, ще видим...

Crowfish - бъдещето...?

Чавдар: Засега мога да кажа само две неща, които ще се случат със сигурност - нов албум, над който вече мислим, и турне в Германия и Австрия през октомври.

Бъдещето...?

Чавдар: Ще поживеем, ще видим...