Spot - Waiting For The Inevitable

spotwaiting_for_300

Група: Spot
Албум: Waiting For The Inevitable...
Година: 2005
Формат: CD
Издател: Years Of Pain

01. ...End Of Terra
02. Nationalism Is Very Dangerous And Stupid Idea
03. Let It Out
04. No Verse, No Chorus, No Solo
05. Rebel On Salary
06. Eyes Focused On Something We Thing It's Important
07. Drag Us Down
08. Birdhouse In Your Soul
09. Being Good Is Not Good Enough
10. Future is now
11. Contest
12. Diggin' Holes In The Sand

"Waiting For The Inevitable..." вече е факт. Факт е и това, че албумът е едно от най-интересните и свежите попълнения в пънк сцената. CD-то започва с кратък пасаж от филма Бандите на Ню Йорк и още преди да е завършила първата песен става ясно, че слушателят се сблъсква с нещо съвсем новаторско и уникално. Първото, което прави впечатление е доста интересната структура на песните, която не е ясно изразена, както сме свикнали да я чуваме и да ни бъде поднесена. За сметка на това всичко е някак си по-хаотично, което се подсказва от самото име на четвъртатa песен "No Verse, No Chorus, No Solo" ("Няма куплет, няма припев, няма соло" - между другото песента е писана в продължение на около две години) и въпреки това крайният резултат е удивително сполучлив . Фронтменът на Spot Радни (вокал и китара), който пише музиката на групата обяснява причината за по-различното звучене на диска така: "Не обичам безсмислените повторения. Смятам, че схемата интро, куплет, припев, соло отдавна е остаряла. Когато пиша песен наистина се старая да измисля нещо интересно и оригинално, а не да предъвквам нещата, които много групи преди мен са направили. Песента "No Verse, No Chorus, No Solo"в новия ни албум е точно за това."
В повечето парчета е запазена мелодичността присъща на Spot, но в някой тя, като че ли е преминала в поста по-тежки пасажи и определено това е най-твърдо звучащия материал на русенската банда до този момент, както и самите членове на състава споделиха преди излизането на "Waiting For The Inevitable..." Но все пак нека хардкор феновете не се заблуждават защото въпреки крещенето на Радни, останалите от бандата, както и басистът на Overdawn Николай, пънкът си остава в основата на албума и въобще на Spot. Самата музика е малко по-трудна за възприемане от предишните неща на групата и с нея се свиква по-трудно, но слушането определено си заслужава.
В едно друго ревю четох, че това е типичният модерен пънк с прости рифове, но противно на това музиката в диска съвсем не може да бъде определена като елементарна и дори слушането му навежда точно на противположната мисъл. Добро впечатление правят и и солата в песните и с всичко това звученето на Spot на моменти дори става леко странно, което също го прави изключително оригинално . Единствената песен с традиционните припеви, куплети и т.н. е кавърът на They Might Be Giants - "Birdhouse In Your Soul", който също е станал много сполучлив. Поредната интересна идея е добавянето на пасажи от филми, каквито освен в "...End Of Terra" има и в "Drag Us Down" и "Diggin' Holes In The Sand", съответно взети от Имало едно време в Китай и от Бандите на Ню Йорк. Липсват и типичните текстове за мелодичния пънк, като се набляга повече над глобалните проблеми, научната фантастика или на теми засягащи персоналното отношение на Радни. Изобщо групата е доста променена в положителна насока и точно тази промяна гарантира на слушателя нещо ново и не толква познато до момента. Колкото до самия диск - материалът е записан и обработен в Стейн Студио за около 7-8 дни, което само по себе си е един вид гаранция за доброто качество на звука. Издава се и се разпространява от Years Of Pain и може да бъде намерен както по магазините, така и онлайн. След излизането на cd-то Spot направиха серия от концерти из България, като във всички градове те се радват на голям успех, а при това положение едва ли е нужно да казвам, че закупуването на "Waiting For The Inevitable..." си заслужава напълно, та дори и е задължително за почитателите на групата...и все пак вече го казах.