Интервю с King Automatic само няколко часа преди концерта му в София

King Automatic ексПЛОзивно за HCSpirit няколко часа преди концерта в София!

Един от съвременните рокендрол герои, разбиващи на пух и прах англосаксонските митове за това, че французите нямат „чувство за рокендрол”, пристига в ранните следобедни часове днес в София. Където ще забие довечера, събота, 5 октомври (в Maze на „Христо Белчев”1) с цялата си странна one-man band менажерия от барабани, китари, клавири и хармоники, на които свири симултантно. С подргяващи GhostNote (една от любимите групи на „Аларма Пънк Джаз”) и Nick Chongi (скиорът-национал и DIY-китарист, с когото БНР чества 10 години „Аларма”, а като прибавим и 50-годишнината на „Спорт и музика”, защо не и „60 години спорт, музика и Аларма”). И още един кратък подгряващ блус-рокабили сет, включен като бонус в последния момент – Art Locomotion, ще има. Същото – утре, неделя 6 октомври – и в „Макс Клуб” в Русе. Само че с подгряващи местната ембиънт-нойз-експериментъл формация Portable Elephant. Иначе King Automatic е роден с името Джереми Малис и ако се чудите откъде го знаете, ще ви подскажем – това е барабанистът на Thurdercrack, още една пост-пънк банда, която разбива стереотипите за французите и рокендрола, и то само как! Джереми е артист на базирания в Берн, Швейцария, легендарен лейбъл Voodoo Rhythm Records, който е и вратичката, през която следващите години „Аларма” ще представи и доста други траш-рокабили-блус артисти начело с Преподобния Beat-Man, да се свети името му! А сега едно бързо интервю с King Automatic, преди концертът да е започнал…

Как изглежда едно шоу на King Automatic, ти самият как би го описал за тези от нас, които ще те гледат за пръв път довечера?
Мисля, че на живо винаги е различно, но аз се опитвам да оставам колкото се може по-близо до версиите на парчетата, така, както са в албумите. Трябва да е различно на живо, то се знае, но есенцията трябва да си остане. Естествено, няма как на живо да си изпея и бекинг-вокалите от записите, но това е просто въпрос на аранжимент и не е чак толкова важно.От трета страна, аз и не искам на живо да се отдалечавам толкова от записите си, даже напротив – искам да запазя същото чувство, което го има там.
На какви места предпочиташ да свириш? Къде музиката ти се чувства най у дома си? Защото в Youtube съм виждал всякакви странни записи – включително и King Automatic до плувен басейн с 5-6 души вглъбена публика на столчета…
Ха-ха, да – значи си попаднал и на това видео, това беше някъде в Испания… Беше просто едно приятно парти, където свирих. Но като цяло предпочитам малките клубове. Не свиря чак толкова често по големи фестивали, малките клубове ми пасват по-добре. Но мога да свиря навсякъде, съвсем наскоро свирих и вдън гори тилилейски в Швейцария на едно парти. Отворен съм за всякакви варианти.
Може би малко странен въпрос, защото си започнал като барабанист, все пак… Но как се чувстваш в ситуацията, в която ти седиш на сцената с цялата си екипировка, а публиката издивява в пого пред теб? Иска ли ти се и ти да станеш?
Да, да, смешно изглежда, но не мога да свиря по друг начин, трябва да си остана седнал. Нямам избор.
Това е първото ти турне на Изток – какви са очакванията ти?
Наистина, никога досега не съм бил в България, Румъния, Украйна, Молдова… Само в Словения и Хърватия. И с нетърпение очаквам да свиря при вас, защото за вашите страни не се говори много често във Франция. Освен това баба ми и дядо ми са дошли във Франция от Украйна, но никога досега не съм бил по родните им места. И сега, след София и Русе, ще пътувам и натам за пръв път.
А къде най-често правиш турнета във вашата част от света?
Не чак толкова често във Франция, защото Франция не е идеалната страна за рокендрол… Най-често в Швейцария (благодарение на лейбъла Voodoo Rhythm Records), Германия, Австрия, Белгия, Италия… Понякога в Испания, Англия и САЩ.
За французите и неспособността им да влязат в рокендрола англичаните и американците имат доста вицове… Радвам се, че музиката ти ги опровергава.
Да, ние наистина не сме много добри в това. Подозирам, че в България има много повече рокендрол, отколкото във Франция.
Върху какво работиш в последно време, когато не си на турне?
Работя върху четвъртия си албум. Доста време мина от последния, който е от 2009 – цели четири години. Това отнема много време, защото се занимавам с целия процес – от създаването на песните до звукозаписа и миксирането. Но за 2014г. вече трябва да е готов.

 
 
Още новини за Концерти и събития
всички новини